Ameland

 

Ameland heeft een lengte van 27 kilometer en is op het breedste deel ongeveer 4 kilometer breed. Het eiland heeft 4 dorpen. Het grootste dorp is Hollum met ongeveer 1200 inwoners. De andere dorpen zijn Nes, Buren en Ballum. Het zijn allemaal rustige, gezellige en mooie dorpen. Hollum en Nes hebben gezellige dorpsstraatjes met winkeltjes, in Ballum en Buren vindt je ook restaurantjes en terrassen. Verder vind je over het gehele eiland rust en historie. Van de vier dorpen zijn er drie die onder monumentenzorg vallen. De afstand naar het vaste land is 8 kilometer en de overtocht duurt slechts 45 minuten. Ameland is voornamelijk opgebouwd uit zandduinen, heeft prachtige bossen en heeft de mooiste stranden van alle waddeneilanden. Natuurlijk kun je er heerlijk wandelen en één worden met de natuur. Fietsen is ook een echte aanrader want de totale lengte van de fietspaden is 100 kilometer. De fiets is misschien wel het beste vervoersmiddel om het eiland te verkennen, maar u mag ook uw eigen auto meenmenen op het eiland en er rijden veelvuldig bussen of taxi's. 

De mooie brede stranden, hebben verschillende hippe en goed aangeschreven standpaviljoens waar u zomer's, maar ook in de andere seizoenen kunt genieten van een drankje en/of een heerlijke lunch of dinner. Het eiland kent overigens rond de 40 sfeervolle restaurants, strandpaviljoens, lunchrooms en cafés. Ook windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, wadlopen of paardrijden zijn acitiviteiten die veel op het strand georganiseerd worden.                                                                          

Bekende evenementen op Ameland zijn o.a. het Madnes festival, het Roggefeest, rondje Ameland, Klassieker weekend (met oldtimers), enz.

Ameland heeft ook een eigen bierbrouwerij. De Amelander Bierbrouwerij tref je in Ballum en heeft een proeflokaal en natuurlijk kun je hier ook heerlijk bier kopen. Verder heeft Ameland zijn eigen likeur "Nobeltje" is misschien wel het bekendste drankje van alle Waddeneilanden. De productie van deze drank vindt helaas niet meer plaats op Ameland, maar de likeur is er niet minder lekker om. Het drankje koop je onder andere in Hotel Nobel te Ballum.